luni, 16 februarie 2015

Problema vegetarienilor

In ziua de azi este la moda sa fii vegetarian sau sa mananci eco. Trebuie sa recunosc ca este o moda benefica pentru cel care o practica si este bine venita in societate. Totusi trebuie sa subliniez ca a fi vegetarian necesita un efort suplimentar in ceea ce priveste alimentatia.
Renuntarea la proteinele din carne, oua sau lapte face ca dieta celui care o practica sa fie dezechilibrata.
Pentru a fi sanatos corpul are nevoie de proteine, carbohidrati, minerale, vitamine - nu neaparat in ordinea asta. In general alimentele vegetale sunt sarace in carbohidrati si in proteine, bineinteles cu exceptiile de rigoare.
Exista si vegetale bogate in proteine precum: fasolea, mazarea, lintea, ciupercile, nautul etc. Mai exista si vegetale bogate in carbohidrati precum: cartofii, graul, orezul etc. Alte vegetale sunt bogate in minerale precum: ceapa, morcovii, rosiile, castravetii, varza, gulia etc.
Pentru a nu avea un regim dezechilibrat avem nevoie sa combinam vegetalele bogate in proteine cu cele bogate in carbohidrati si cu cele bogate in vitamine si minerale, la fiecare masa, asta deoarece corpul nostru are nevoie de toate aceste patru componente esentiale.
Trebuie sa mentionez ca alimentele pe baza de carne contineau toate aceste elemente asa ca renuntarea la acest tip de dieta poate reprezenta un soc pentru organismul dvs.
De multe ori am observat vegetarieni cu probleme serioase de sanatate. Asta deoarece alimentatia se reducea doar la vegetale sarace in proteine si carbohidrati.
Nu uitati, nu conteaza doar ce si cat mancati ci si cum mancati. Alimentatia inteligenta si echilibrata este cheia spre o sanatate de fier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu